Floris Luiten

Close-up van een blonde jongeman met bril die en kop koffie drinkt in een cafe

Floris Luiten is programmeur bij u0192. Hij houdt van programmeren, cijfers, logica en het bestuderen van het menselijk gedrag. Op deze website laat hij zich over deze en nog meer onderwerpen uit. Wil je weten wat Floris nu denkt? Volg hem via Twitter (@florisl).
Meer informatie over Floris Luiten

Veranderingen

Toen ik gisteren met een ex-roker praatte over het stoppen met roken besefte ik mij dat we allemaal wel 'ns een voornemen hebben gehad om te veranderen, maar dit toch niet gelukt is. Wat is het dat veranderen zo lastig is?

Achtergrond informatie

Veranderingen zijn lastig. Weet je nog hoe je entousiast begon met je goede voornemens maar dit snel verwaterde? Weet je überhaupt nog welke goede voornemens je had?

Het veranderen van je dagelijks gedrag is lastig. Dit is goed te verklaren omdat wij veel momenten van de dag op een "automatische piloot" doorbrengen. Weet je nog hoe je de eerste keer moest zoeken naar het bedrijf waar je nu elke dag blindelings met twee vingers in je neus naar toe gaat?
Deze automatische piloot zorgt er voor dat wij niet oververmoeid worden van prikkels. Zaken die zich herhalen kunnen wij gemakkelijk doen omdat de reacties "als vanzelf" gaan. Hierdoor kunnen wij ons beter concentreren op nieuwe zaken.

O.K., de route van jouw huis naar het werk is niet iets wat je zelf zou willen veranderen, maar ook roken gaat op een gegeven moment automatisch. Als je 's ochtends opstaat stap je met je voeten in de pantoffels die je feiloos weet te vinden. Je zet het koffiezetapparaat aan en terwijl je wacht steek je de eerste sigaret op. Met je ogen dicht en in een vloeiende beweging gooi je de aansteker terug op het aanrecht waar hij blijft liggen tot de tweede sigaret.

"Hoho, wacht even", zeg je nu "leuk en aardig allemaal, maar roken is verslavend!". Dat klopt natuurlijk wel; bij roken is er een tweede factor "verslaving". Dit speelt echter maar een kleine rol omdat na 2-3 dagen de nicotineverslaving alleen nog maar afneemt [bron: wikipedia]. De rest heeft met een geestelijke verslaving te maken die grote overeenkomsten kent met de algemene kenmerken van een verandering.

Om wat voor verandering het dan ook gaat, ik heb een stappenplan bedacht om de volgende verandering wel succesvol te laten zijn.

  1. Realiseren
  2. Doelen stellen
  3. DOEN!

Realiseren

De eerste stap is realiseren dat je wilt veranderen ("Je kunt pas een probleem oplossen als je beseft dat je een probleem hebt") en vooral waarom je wilt veranderen. Argumenten om te veranderen zijn belangrijk om op terug te kunnen vallen, dus schrijf ze op. Zorg ook dat de argumenten geldig zijn voor jou. Een argument "omdat men dit van mij verwacht" kan je welliswaar aanzetten om iets te veranderen maar je kunt er niet op terugvallen. Als je het argument "ik wil afvallen omdat ik mijn gezondheid belangrijk vind" gebruikt kun je hier wel op terugvallen.

Als je de argumenten hebt opgeschreven plak ze op waar je ze nodig zou kunnen hebben. Als je wilt afvallen plak je ze dus op de koelkast en de badkamer spiegel; wil je stoppen met roken plak je ze overal waar je een sigaret zou opsteken of waar je sigaretten zouden liggen.

Doelen stellen

Je weet nu waarom je wilt veranderen, de volgende stap is om hiervoor doelen te stellen. Ook hier is het belangrijk dat de doelen duidelijk zijn dus zet er een datum bij. "Ik wil vanaf 15 april stoppen met roken" en communiceer dit met de omgeving. Jouw omgeving is een belangrijke "stok achter de deur" en kunnen je enorm helpen op de momenten dat je terug zou glijden.

DOEN!

En met "DOEN!" bedoel ik geen flauwe afkorting, maar 'gewoon doen'! Het klinkt misschien wat raar, maar veel voornemens om te veranderen blijven voornemens. Je hebt een datum, je hebt je doelen en je hebt mensen om je heen die je steunen. Dan is het enige wat rest het uitvoeren.

Het klinkt misschien allemaal een beetje simpel, maar volgens mij heb je niets meer nodig om succesvol te veranderen. Dus schuif het niet langer van je af maar schrijf nu jouw stappenplan en laat mij weten hoe het gaat.

Als je er tegen opkijkt om te veranderen, realiseer je dan dat je slechts na 21 dagen een gewoonte ontwikkeld hebt.

Bekijk andere blog posts